DRVENA PLOČA ZA JOGU U FIZIOTERAPIJI

Kako koristiti drvenu ploču za jogu u fizioterapiji?

Ploča za joga vrlo je drugačija od drugih dasaka/ploča koje se upotrebljavaju u fizioterapiji. S jedne strane, to je kvalitetan proizvod, a s druge strane, otvara nove mogućnosti zbog svoje veličine. To omogućuje da se na samoj ploči može vježbati niz različitih vježbi. Zbog svoje klimavosti to ga čini idealnom za vježbe ravnoteže sa cijelim tijelom.

U fizioterapiji, klimavi/nestabilni elementi se uvijek koriste – za rehabilitaciju i profilaksu ozljede, jer klimavi/nestabilni elementi stimuliraju propriocepciju, odnosno duboku osjetljivost. Proprioceptori se nalaze u mišićima, tetivama i zglobovima. Može se razlikovati svjesnu i nesvjesnu propriocepciju. Svjesna propriocepcija, je na primjer, percepcija stajati na jednoj nozi, dok nesvjesna kontrola pokreta, je na primjer, uspon uz stepenice bez razmišljanja.

 U rehabilitaciji, vježbe na klimavoj bazi dokazano pokazuju svoju vrijednost, jer to posebno trenira nervoznu mišićnu interakciju. To omogućuje pacijentima da ponovno stanu puno brže na noge nakon operacije ili ozljede.

Jačanje mišića trupa izuzetno je važno za svakog profesionalnog i rekreativnog sportaša. Uz pomoć drvene ploče za jogu koja je klimava dolazi do snažnijeg učinka vježbanja jer reagira na duboke mišiće i duboku osjetljivost. Klimava ploča uzrokuje jači učinak vježbi. Osim tenisa i drugi sportovi kod kojih moze doći do ozljede gležnja/zglobova preporuća se vježbanje na klimavoj ploči.

To služi kako bi mišići radili bolje zajedno, trenira međuigru živaca i mišića, tako da sportaš može djelovati mnogo stabilnije u natjecanju. U osnovi, svi sportovi koji u sebi imaju neku vrstu balansiranja se mogu osposobiti efikasno na drvenoj ploči za jogu – jer klimava površina vodi vježbe na novu razinu i tako donosi bolji efekt treninga.

 Zadržavanje ravnoteže dio je fiziologije ljudskog tijela – stoga se preporučuje svakom fizioterapeutu da radi s tzv. balance board-ima.

Jednostavan primjer: Većina ljudi često sjedi tokom dnevnog posla za radnim stolom predugo u savijenom položaju – na taj način cijeli istezajući aparat kralježnice je pod lažnim naprezanjem i utjeće na cijelokupni živčani sustav. Ako se treninra na drvenoj ploči za jogu ili samo ako stojiš na njoj, onda je to automatski usmjereno na dobar, fiziološki ispravni stav kralježnice – jer možete bolje održavati ravnotežu u procesu.

Drvena ploča za jogu

KONTAKT OBRAZAC

Privatnost

6 + 8 =

SJEDIŠTE

Zeleni dol 11
10000 Zagreb

TELEFONI

Tel: +385 1 4875 561
Fax: +385 1 4875 561
Mob: 091 209 8392